Maksut korttia vilauttamalla
12 Toukokuu, 2008

Joukkoliikenteestä tuttu maksutapa on rantautumassa myös kaupan alalle: korttia ei höylätä eikä tungeta lukulaitteeseen, vaan maksaminen tapahtuu vilauttamalla korttia päätelaitteen editse. Luottokunnan maksupäätevalikoima täydentyy kesäkuussa maksupäätteellä, jolta onnistuu kontaktittomaan maksamiseen soveltuvien korttien lukeminen.

Suomalaiset pankit eivät vielä toistaiseksi tarjoa kyseisentyyppisiä kortteja asiakkailleen, mutta maailmalla niitä on jo käytössä. Rahoitusalalla arvioidaankin vilautusmaksamisen yleistyvän rajusti seuraavien vuosien aikana. Vilautusominaisuus tullee myös kännyköihin, jolloin maksamiseen ei tarvita korttia lainkaan.

Toivoa sopii, että kauppoihin ilmestyvät maksupäätteet ovat käyttöliittymältään selkeämmät kuin joukkoliikenteen vastaavat. Vaikka pääkaupunkiseudulla ollaan matkakortteihin jo totuttu, harva se viikko törmää vielä matkustajiin pähkäilemässä veloittuiko matkan hinta kortilta oikein vai menikö se esimerkiksi kahteen kertaan. Samaa ei toivoisi tapahtuvan ostoksen ollessa matkalipun sijaan vaikkapa taulutelevisio tai sohva.

Ainakin Visa suojaa asiakkaitaan tahattomilta kömmähdyksiltä vaatimalla kymmen euroa ylittävien ostosten hyväksymistä tunnusluvulla. Kaupassa asiakas voi myös turvatua henkilökunnan apuun,toisin kuin monissa joukkoliikennevälineissä. Maksamisen uudet sovellukset tuskin siis tekevät kassahenkilöistä työttömiä, vaan kärsivällisiä ja ystävällisiä korttimaksamisen opastajia tarvitaan jatkossakin, jos ei muuten niin ainakin asiakkaiden mielenrauhan turvaajiksi.

Lähde: Kauppalehti 9.5.2008Copyright © 2001 Luottokortti.com Sivukartta