Luottokortit ja maksuaikakortit

Maksuaikakortti on pankin tai korttiyhtiön myöntämä kortti, jolla voi maksaa ostoksia ja nostaa automaateista rahaa, sekä Suomessa että ulkomailla. Lisäksi niillä voi yleensä tehdä ostoksia verkkokaupoissa. Maksuaika kortissa tarkoittaa sitä, että tehtyjä ostoja ja nostoja ei veloiteta suoraan asiakkaan tililtä, niin kuin pankkikortin tai online-maksukortin tapauksessa, vaan ne tulevat asiakkaan maksettavaksi laskulla noin kerran kuukaudessa.

Lasku erääntyy yleensä niin, että esimerkiksi huhtikuun aikana tehdyille ostoille ja nostoille saa käytännössä maksuaikaa toukokuun loppuun asti. Lasku maksetaan kerralla ja maksuaika on yleensä korotonta. Aivan mielinmäärin ostoksia maksuaikakortilla ei kuitenkaan voi tehdä, sillä niille sovitaan yleensä kuukausittainen käyttöraja, esimerkiksi 2000 euroa, jonka puitteissa korttia voi käyttää. Raja on usein sidoksissa kortin omistajan tuloihin.

Luottokortti on maksuaikakortti, johon asiakas voi hakea luotto-ominaisuutta. Joihinkin maksuaikakortteihin luooto-ominaisuus kuuluu automaattisesti (MasterCard), joihinkin sen voi saada (Visa ja Diners Club) ja jotkut kortit ovat pelkkiä maksuaikakortteja (American Express).

Luottokortille sovitaan luottoraja tai luottolimiitti, jonka puitteissa asiakas voi korttiaan käyttää. Kun kortissa on luotto-ominaisuus, laskua ei tarvitse maksaa korottoman maksuajan päätyttyä vaan se voidaan maksaa pienemmissä erissä. Erissä maksettaessa luotosta maksetaan korkoa. Koron suuruus vaihtelee hieman riippuen kortin myöntäjästä, mutta se voi olla esimerkiksi 3 kuukauden euribor + 7,5 prosenttiyksikköä.Copyright © 2001 Luottokortti.com Sivukartta