Maksujärjestelmät ja luotonantajat

Visa tai MasterCard -logo kortin yläkulmassa tarkoittaa, että kortti kuuluu kyseiseen korttimaksujärjestelmään. Visa ja MasterCard ovat kansainvälisiä, maksujärjestelmää ylläpitäviä organisaatioita, joiden järjestelmän levinneisyys takaa, että sama kortti käy lukemattomissa liikkeissä eri puolilla maailmaa. Myös Diners Clubin ja American Expressin levinneisyys on laaja. Maksujärjestelmäorganisaatioiden alullepainoijoina ovat olleet pankit ja erilaiset rahoitusalan toimijat.

Visa-, Mastercard -tyyppiset yhteenliittymät huolehtivat siis maksujärjestelmästä, mutta itse kortin, luoton ja siihen liittyvät palvelun järjestää pankki tai korttiyhtiö. Visa ja MasterCard -kortteja haetaan pankeista. Luotto-ominaisuudella varustettujen korttien luotonantajana toimii pankki niin ikään. MasterCardin tapauksessa pankki hoitaa luotonannon lisäksi myös kortteihin liittyvät palvelut, kuten asiakkaiden laskutuksen. Visan tapauksessa kortteihin liittyvistä palveluista vastaa Luottokunta, joka on suomalaisten pankkien ja erilaisten kaupan alalla toimivien yritysten yhdessä omistama korttimaksamiseen erikoistunut yhtiö.

Diners Club korttia haetaan suoraan Diners Clubilta. Myös Diners Clubin takana on rahoituksen ja luottojen ammattilainen: Diners Club Finland Oy:n omistaja on Skandinaviska Enskilda Banken.Copyright © 2001 Luottokortti.com Sivukartta