Pankkikortit ja online-maksukortit

Pankkikorteilla ja online-maksukorteilla tehdyt ostot ja automaattinostot veloittuvat suoraan asiakkaan tililtä, yleensä viimeistään muutaman päivän kuluessa. Niihin ei liity luottoa eikä korotonta maksuaikaa. Pankkikorteista ja online-maksukorteista käytetään joskus yhteisnimitystä maksukortit.

Pankkikorttia voi käyttää kotimaassa maksamiseen ja automaattinostoihin. Kortilla tehdyt ostot ja nostot veloittuvat suoraan asiakkaan tililtä muutaman päivän kuluessa. Vuonna 2008 myös Suomi alkaa siirtyä yhteiseurooppalaiseen maksujärjestelmään, SEPAan, jonka myötä pankkikortit muuttuvat vähitellen sirukorteiksi. Uudentyyppisellä pankkikortilla voi maksaa ja nostaa rahaa myös ulkomailla. Myös automaattikortit korvautuvat vähitellen kansallisista euroopanlaajuiseen käyttöön soveltuviksi. Pankkikortti on tarkoitettu käytettäväksi tilillä olevien varojen puitteissa. Pankkikorttiin voi halutessaan hakea maksuaika- tai luotto -ominaisuutta.

Online-maksukortilla, esimerkiksi Visa Electronilla voidaan maksaa liikkeissä, joissa on kyseisen kortin tunnus (esim. Visa Electron -tunnus) sekä Suomessa, että ulkomailla. Tunnus kertoo, että kyseinen liike kuuluu online-maksujärjestelmään. Kaikissa niissä paikoissa, joissa voi maksaa pankkikortilla ei siis välttämättä voi maksaa online- maksukortilla, sillä edellytyksenä on em. järjestelmään kuuluminen. Automaattinostot onnistuvat kotimaan lisäksi myös ulkomailla. Ostojen yhteydessä asiakkaan tilille tehdään automaattinen katetarkistus ja -varaus. Näin kortilla ei voi tehdä ostoksia ”yli varojensa”. Ulkomailla katteen varmistaminen ei kuitenkaan aina tapahdu ajantasaisesti. Tietoliikenneyhteyden on oltava kunnossa, jotta kortti voidaan lukea ja maksu suorittaa.

Pankkikortti voidaan yleensä myöntää 18 vuotta täyttäneille. Visa Electronin voi huoltajan suostumuksella saada alaikäinenkin.Copyright © 2001 Luottokortti.com Sivukartta